ziua pământului
Învățare prin joacă

Ziua Pământului

E important să îi învățăm pe copii încă de mici să aibă grijă de mediul înconjurător – aer, apă, pămînt, plante. Să protejeze și să respecte natura, să trăiască responsabil, să refolosească, să recicleze și să reînnoiască.

În fiecare an, pe 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului. Anul acesta se împlinesc 50 de ani de când a luat naștere mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Tema propusă de Earth Day Network pentru acest an este ”Acțiunea climatică”.

E o ocazie potrivită pentru a le vorbi copiilor despre poluare, grijă pentru natură și micile gesturi de zi cu zi care ne ajută să avem o planetă mai curată și sănătoasă.

Ziua Pământului – Cei 3 R – Redu, Refolosește, Reciclează

Gesturi care contează

Citește-le și povestește-le copiilor despre cum poluează omul mediul, dar și despre ce putem face pentru a-l păstra curat. Despre poluarea apelor și suferința animalelor marine. Despre cât de important este să reciclăm și să cumpărăm doar ce avem cu adevărat nevoie. Cum putem ajuta la reînnoirea naturii prin plantarea copacilor. Câteva gesturi mici, dar cu un mare impact pentru fiecare dintre noi.

Învățăm prin joacă

Pentru această zi specială am pregătit câteva activități de învațare prin joacă.

1. Joc despre colectarea separată

Ca să înțelegem mai bine ce înseamnă colectarea selectivă a deșeurilor, am organizat un mic joc. Am scris categoriile pe patru pahare de carton și am folosit câteva figurine cu produse, pe care le-am separat apoi în funcție de material.

ziua pământului

2. Experiment

Multă vreme, oamenii au aruncat ape menajere și gunoaie de tot felul în mări și oceane. Pentru a le arăta mai bine copiilor ce înseamnă poluarea apelor, încercați acest mic experiment – curățarea unei ape poluate.

Pune apă într-o cutie de plastic mai mare. Pe marginea cutiei, construiește malul din plastilină sau așezați pietre mari decorative. Pune în apă o lingură de ulei, iar în ulei așază o figurină- un animal marin. Roagă-l pe copil să curețe jucăria, apoi să scoată uleiul din apă. Poate încerca orice metodă dorește. Reușește să îndepărteze uleiul? Cât de greu este? Jucăria s-a curățat ușor? Ce a observat?

3. Art&craft și lecturi de Ziua Pământului

Din materiale reciclabile poți face o mulțime de creații drăguțe. Ne-am jucat și noi cu dopuri de plastic și role de hârtie și am făcut o vază cu flori și fluturași. Pe hartareciclării.ro găsești o mulțime de informații utile, puncte de colectare, idei de activități art&craft din materiale reciclabile, dar și o listă de lecturi pentru copii pe această temă.

În fiecare an, Google sărbătorește Ziua Pământului printr-un Doodle special. Cel de anul acesta este despre albine și importanța lor în menținerea vieții pe pământ.

Dă play aici: https://www.google.com

Sursă foto: arhivă personală.

Poate îți place și...

Leave a Reply

Your email address will not be published.