Tips&tricks pentru părinți

Treburi casnice pentru copii

Mai mult decât oricând, acum putem să îi implicăm pe copii în diverse treburi casnice. Să îi învățăm să facă lucruri practice și folositoare și să le delegăm câteva sarcini pe măsura vârstei lor.

De ce e important să implicăm copiii în treburile casnice

La fel de importante ca activitățile educative sau creative sunt cele de viață practică. Cele prin care copilul învață să se descurce singur și să devină independent.

Sunt multe treburi de făcut în casă. Pe unele, copilul le poate face singur (să strângă jucăriile). La altele, e bine să fie doar asistat și ajutat la nevoie (să facă patul). Și mai sunt câteva situații în care copilul poate fi luat pe post de ajutor(la gătit).

Important este să îl implicăm mereu, pentru a-i dezvolta abilitați importante pentru toată viața. Să fie capabil să se descurce în orice situație. Implicarea în activități îi dă sentimentul că e valoros, contează, deține controlul și e capabil să facă lucruri.

Iată câteva activități pe care copiii le pot face singuri sau în care pot fi implicați.

treburi casnice

Desigur, lista poate continua în funcție de vârsta și abilitățile copilului.

Pe lângă toate aceste activități, un copil independent știe să: mănânce singur, să se îmbrace/dezbrace fără ajutor, să se încalțe/descalțe (să își pună sau scoată pantofii, chiar dacă nu știe să își lege încă șireturile), să se descurce singur la toaletă, să își facă duș.

Cum le obținem colaborarea pentru treburi casnice

Dacă vrem să ne ajute sau să îi avem pe copii drept ajutor, trebuie să știm cum să îi atragem. Totul poate fi prezentat ca o joacă. Iată câteva idei de abordare: ”Vrei să punem masa împreună?”, ”Hai să vedem cine împerechează mai multe șosete”, ”Te pot ajuta să strângi jucăriile, ai nevoie de ajutor?”, ”M-ar ajuta mult dacă ai uda tu florile”.

Ca să se simtă important, poți numi anumite sarcini de care doar el este responsabil: udatul florilor, strânsul mesei, ordinea din camera sa etc.

Sursă foto: arhivă personală; Freepik

Poate îți place și...

1 Comment

  1. […] sarcinile trebuie adaptate în funcție de vârsta copilului și de capacitatea sa fizică. Aici găsești un articol despre treburile casnice potrivite pentru […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.