Art&Craft

Se întorc păsările călătoare

Ziua Internațională a Păsărilor de pe 1 aprilie ne-a inspirat în câteva activități educative pe această temă. Am vorbit despre păsările călătoare și întoarcerea lor primăvara. Am citit curiozități despre ele și, bineînțeles, am realizat câteva crafturi pe acest subiect.

Barza – art&craft din dischete demachiante

păsările călătoare

Ai nevoie de:

  • o foaie colorată
  • cariocă neagră
  • lipici
  • câteva dischete demachiante
  • un băț de frigăruie

Toate te vor ajuta să realizezi ușor o barză super drăguță. Arată-i copilului modelul și lasă-l să-și realizeze singur lucrarea.

Construim un cuib pentru păsările călătoare

Păsările își construiesc cuiburile cu multă migală. Din cartea ”Cuiburile sunt gălăgioase” am aflat o mulțime de lucruri interesante despre cuiburile diferitelor tipuri păsări, dar și ale altor viețuitoare.

Berzele, de exemplu, dacă și-au construit cuibul într-o zonă bună, în care și-au putut găsi ușor hrana, vor reveni ani la rând la același cuib. Primăvara, masculul sosește primul și consolidează cuibul, pentru ca femela să poată cloci în siguranță.

Dacă vă plac păsările și vreți să vedeți care este viața într-un cuib, intrați pe pagina de Facebook – Berzele Ela & Cris – Wildlife Romania. Puteți urmări imagini live din cuibul de berze de la Cărpiniș.

Am construit și noi un cuib dintr-o pungă de hârtie, iarbă decorativă și fâșii subțiri de hârtie și am găzduit în el o familie de rândunici. Intră pe Cuibul rândunicii să vezi toți pașii acestei activități.

activități pentru copii

Un zmeu-pasăre

Iată o activitate art&craft distractivă, începută în casă și continuată afară. Aceasta nu va rămâne o simplă amintire, căci se poate transforma într-o jucărie. Inspirați de Krokotak, ne-am făcut un zmeu în formă de pasăre și așteptăm zilele însorite și călduroase ca să vedem cum zboară.

păsările călătoare

Ai nevoie de:

  • hârtii colorate
  • o cariocă
  • lipid
  • o bucată de sfoară
  • un perforator

Cum faci un zmeu-pasăre

  1. Îndoie foaia de hârtie pe jumătate. Formează apoi aripile, lipind unul dintre colțurile hârtiei de marginea îndoită, la fel ca în imagine.
  2. Din celelalte hârtii colorate, decupează forme alungite pentru coadă și un cioc, apoi lipește-le la locul potrivit.
  3. Desenează ochii cu o cariocă.
  4. Dă o gauă sau două pe marginea îndoită și leagă o sfoară mai lungă, care te va ajuta să înalți pasărea.

Observă păsările și învață mai multe despre ele

Pentru iubitorii de păsări, un loc excelent de a le observa în mediul lor natural este Parcul Natural Văcărești, unde și-au găsit adapost peste 170 de specii de păsări. În migrația de primăvară și în cea de toamnă, pot fi observate cele mai multe păsări.

”Trei foișoare ornitologice, un hide larg și două mini-hide-uri îți stau la dispoziție și sunt gata să intermedieze noua ta relație cu păsările. Ai nevoie de un binoclu, un determinator de păsări și de curiozitate. Dimineața devreme, când păsările sunt foarte active, e și cel mai bun moment de mers la observat. De asemenea, vremea mai mohorâtă, cu ploaie ușoară, e foarte bună de observații. Insectele, hrana principală a multor păsări, zboară foarte aproape de sol sau de suprafața apei, la fel și păsările care le vânează.” (parculnaturalvacaresti.ro)

Poate îți place și...

2 Comments

  1. Activitati foarte interesante! O primavara frumoasa!

Leave a Reply

Your email address will not be published.