Experimente

”Oul plutitor”. Cum faci un ou crud să plutească!

Unele obiecte plutesc în apă, altele se scufundă, nu-i așa? Ei bine, asta depinde de multe detalii precum greutatea obiectului sau tipul de apă. Un ou proaspăt, spre exemplu, se scufundă în apă pură, dar, surprinzător, el poate la fel de bine să și plutească. Cum e posibil? În bucătăria ta există un ingredient magic: sarea.

oul plutitor

Așa că, fără alte introduceri, îți propunem acest experiment super simplu, dar și foarte distractiv pe care-l poți face împreună cu copilul tău.

De ce ingrediente ai nevoie pentru a face „oul plutitor”?

Așadar, pentru ca distracția să poată începe, ai nevoie de:

-un pahar înalt și transparent

-apă

-o linguriță

-5 lingurițe de sare

-un ou crud proaspăt

Cum se desfășoară experimentul ”oul plutitor”?

oul plutitor

Pasul 1. Umple cu apă până la jumătate paharul. Nu pune încă oul crud în el deoarece, fiind mai dens decât apa pură, se va scufunda. Dar poți încerca să vezi.

Pasul 2. Adaugă cinci lingurițe de sare și amesctecă bine până se dizolvă toată sarea. Apa sărată pe care ai făcut-o este mai densă decât paharul cu apă pură. 

Pasul 3. Pune oul în apa sărată și, treptat mai adaugă apă pură până se umple paharul. Dacă apa este mai densă, oul va pluti.

Dacă oul nu plutește, adaugă mai multă sare. Asigură-te că amesteci până când sarea este dizolvată. Vei vedea cum oul va pluti la suprafață.

*** De ce am specificat la ingrediente că ai nevoie de un ou proaspăt? Probabil că știi deja cum să verifici prospețimea oului. În momentul în care-l pui în apă, dacă este proaspăt se va scufunda, iar dacă este mai vechi va pluti ușor. Așa că, reușita experimentului depinde în bună măsură și de prospețimea oului crud.

Sursă foto:pinterest

Poate îți place și...

Leave a Reply

Your email address will not be published.