Învățare prin joacă

Ne jucăm și învățăm cu ajutorul nasturilor

Hai la joacă! De data aceasta, ne jucăm cu nasturii și ne testăm îndemânarea, învățăm lucruri noi și ne dezvoltam creativitatea. E simplu, materialele sunt la îndemână, iar distracția, garantată! Rămâi lângă el și îndrumă-l la nevoie!

1. Exersarea motricității fine

Desenează diverse modele pe o foaie – spirală, zig zag, linie ondulată – apoi lasă copilul să așeze nasturi urmărind  linia. Această activitate dezvoltă motricitatea fină, atenția, concentrarea și  răbdarea.

O altă variantă pentru a exersa lucrul cu mânuțele este să întindeți o bucată de plastilină, să înfigeți în ea câteva spaghete, apoi, pe fiecare în parte, copilul să bage nasturi până sus.

2. Ne jucăm cu nasturii și exersăm sortarea

Pentru copiii de 2-3 ani, nasturii pot fi folosiți pentru a învăța sortarea în funcție de culoare sau mărime. Expică-i de la început criteriul ales și lasă-l să exerseze. Ai nevoie doar de nasturi de diferite culori și de câteva recipiente pentru sortare. Alegerea castroanelor în aceeași culoare cu nasturii ce urmează a fi sortați îl ajută să facă asocieri. Copiii ceva mai mari pot face sortarea folosind o pensetă pentru transferul nasturilor.

3. Învățarea numerelor

Iată o metodă simplă prin care copilul învață prin joacă să recunoască cifrele și să numere. Pentru copiii mai mari, jocul poate fi sub formă de adunări și scăderi – în loc de cifre, scrii direct operația de scădere/adunare.

4. Joc de construcție/creație

Din câțiva nasturi și puțină plastilină, puteți să înălțați un turn, să construiți o casă, o mașină, să creați un om de zăpadă sau diverse animale ori fețe haioase. Puteți folosi și alte materiale: bețe, scoici, sârmă plușată etc.

5. Ne jucăm cu nasturii – idei art&craft

Acestea sunt doar câteva idei din care vă puteți inspira. Puteți crea orice, fie pe canvas, pe foaie de hârtie ori pe farfurii și pahare din carton.

6. Joacă senzorială cu nasturi și mălai

Acest tip de joacă este pe placul multor copii. Pune mălai într-o cutie și ascunde câțiva nasturi. Sarcina este să scoată toți nasturii din mălai, dar nu cu mâna, ci cu ajutorul unei site. Astfel, trebuie să ”sape” după ei, să cearnă mălaiul și să îi strângă pe toți deoparte.

Spor la joacă!

Sursă foto: Pinterest.com; https://busytoddler.com/2016/02/button-excavating-digging-sensory-activity/

Poate îți place și...

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.