Outdoor

Messy play

Avem o propunere de activități numai bune pentru vacanța de vară: messy play sau cum să-l lași pe cel mic să se distreze la maximum în vacanța de vară. Să stropească, să murdărească și să se distreze în aer liber. Aceste activități palpitante sunt doar biletul spre o vară nemaipomenită. Nu-ți face griji, am păstrat și câteva trucuri de curățare pentru atunci când activitățile murdăricioase se termină.

Zic să profităm de astfel de activități messy play, mai ales acuma vara, când totul poate fi mai ușor de curățat(și copilul, și locul:)). Așa că, noi am testat 4 astfel de jocuri, pe care ți le recomandăm și ție.

Specialiștii în educație susțin că jocul dezordonat este cel care declanșează ”deschiderea” creierului copilului. Când se murdărește, când se joacă în apă, în noroi, cu făină, acuarele și altele, toate simțurile copilului se activează, iar neuronii se ”luminează”. Cu toate aceste, dacă micuțul este privat de șansa de a deveni dezordonat, poate avea dificultăți în tolerarea anumitor texturi, ceea ce poate contribui la probleme precum mâncatul pretențios.

Messy play este extrem de importantă, mai ales pentru generațiile acestea care își petrec mult timp în fața ecranelor. Prin intermediul ei, va experimenta lucrul cu mâinile, diferite texturi și diverse mirosuri.

Stropește cu vopsea sau cu acuarele

Messy play

Ai nevoie de următoarele materiale:

-vopsele tempera lavabile(de preferat să fie în sticle de plastic)

-o cutie de carton mare desfăcută

– dischete de bumbac

-coli de hârtie albă

-linguri de lemn

Cum se poate juca

Întinde cartonul pe jos, de preferat ar fi în aer liber(dacă stai la bloc poți ieși în parc), și pune hârtie albă peste el.

Pe dischetele de bumbac, copilul poate să pună vopsea( o cantitate generoasă). Imediat, le poate întoarce cu vopseaua în jos, pe hârtia albă. Cu un ciocan de lemn sau cu o lingură de lemn, poate da peste ele pentru a stropi suprafața. Experiența va fi de neuitat pentru micuț. Iar rezultatul va fi cu siguranță o adevărată operă de artă.

Truc pentru a curăța suprafața

Pune-i la dispoziție o găleată cu apă. Astfel, de fiecare dată când va simți nevoia, va putea să se spele imediat. Oricum, dacă vopseaua sau acuarelele sunt lavabile, nu trebuie să te stresezi prea tare. De pe haine ies la spălat, iar de pe piele, e de ajuns apă și săpun.

Preparați paste sau tăieței

Vorba vine să-i prepare copilul. Ce este important în această activitate e interacțiunea copilului cu diverse texturi(făină, apă, sare, aluat). Așa că pune-i la dispoziție câte un recipient cu fiecare ingredient și explică-i procesul de preparare. Nu e nicio grabă și niciun stres în a termina cât mai repede o astfel de activitate. Dă-i copilului timp să simtă texturile, să le guste(de ce nu) și să le miroase.

Ai nevoie de :

-făină

-apă

-sare

-ouă

Cum se poate juca

Pune-i la îndemână castroane care să aibă cele 4 ingrediente, plus unul mai mare în care să pregătiți aluatul. Explică-i procesul de preparare și ordinea în care trebuie să pună ingredientele în vas. Nu uita că cel mai important este ca cel mic să se distreze, să petreacă timp cu tine, dar și să experimenteze.

Truc pentru a curăța suprafața

Dacă locul de messy play este în bucătărie, ai două variante simple de curățare. Ai putea acoperi masa de lucru cu folie alimentară sau ai putea folosi o racletă din silicon cu care să cureți masa după ce distracția s-a terminat.

”Vânătoare” de obiecte în spumă

messy play

Joaca într-o spumă pufoasă și lipicoasă este o experiență de neuitat pentru copil. Mai ales dacă o transformi și într-o activitate antrenantă, de genul unei curse contracronometru, precum o vânătoare de comori. De preferat ar fi ca o astfel de activitate ”murdăricioasă” să se desfășoare afară, în curte, în parc sau pe balcon.

Ai nevoie de următoarele materiale:

-spumă de bărbierit

-o cutie de plastic mare

-colorant alimentar sau vopsea lavabilă

-diverse jucării de mici dimensiuni din lemn sau plastic

Cum se poate juca

Într-o cutie de plastic de dimensiuni mai mari, pune câteva jucării de dimensiuni mici(fie din lemn, fie din plastic) și acoperă-le cu muultă spumă de bărbierit. Provocarea va fi ca micuțul să găsească într-un timp cât mai scurt jucăriile ascunse. După ce le va găsi, oferă-i recipientele cu colorant alimentar sau cu vopsele lavabile, și dă-i libertatea de a colora spuma. Distracția va fi garantată. Nu-ți face griji pentru murdărie: colorantul alimentar se curăță ușor cu apă și săpun sau cu pastă de dinți.

Pictură cu baloane

messy play

Această activitate stimulează un sentiment de conștientizare spațială. Este o variantă nouă și incitantă a picturii, pe care toți copiii o adoră. Aduce, totodată, și o provocare prin exersarea abilităților de coordonare.

Ai nevoie de următoarele materiale:

-baloane

-vopsea lavabilă

-carton sau coli mari de hârtie

-ace de siguranță mari

-pâlnie

Cum se poate juca

În primul rând, asigură-te că ai suficient spațiu de desfășurare pentru această joacă ”murdăricioasă”. Începe prin a umple baloanele cu vopsea. Te poți ajuta de o pâlnie dacă nu vrei să se murdărească atât de tare, însă e mult mai distractiv fără. După ce ați pus vopsea în baloane, legați-le cu câte un nod. Și acum vine partea super distractivă: cu un ac de siguranță, sparge, pe rând, baloanele. Apasă cu mâinile balonul pentru a stropi cartonul sau coala de hârtie. Pentru a obține o ”operă de artă” folosește cât mai multe culori.

Pentru mai multe idei de activități te așteptăm pe pagina de instagram, dar și pe grupul de facebook.

sursă foto: pinterest, freepick


	
	
    
   

Poate îți place și...

Leave a Reply

Your email address will not be published.