Matematica nu e doar o carte de calcule și probleme. Matematica e realitatea care ne înconjoară de mici, la magazin, în bucătărie, la târgurile organizate la școli și în multe alte locuri.

Activitățile zilnice pot fi o modalitate excelentă pentru tine și copilul tău de a consolida cea mai nouă filosofie de a învăța matematica: integrând-o în realitatea înconjurătoare. E simplu și nici măcar nu trebuie să faci eforturi supraomenești. Hai să vezi ce-ți propun!
Matematică în bucătărie!
La sfârșitul zilei, când vă reuniți cu toții acasă, numai gândul la exersarea matematicii cu cel mic nu-ți mai lipsește. Cu toate astea, implicându-l în pregătirea mâncării poate fi o oportunitate pentru a-i aprofunda cunoștințele dobândite.
Spre exemplu, pentru cei mai mici, numărarea alimentelor sau a veselei e o activitate excelentă. Pentru cei mai mari, măsurarea cantităților poate pune adevărate probleme. Așa că, de la măsurare și împărțire, la estimare și înmulțire, bucătăria este o școală reală pentru copiii de toate vârstele.
Matematică în mașină!
Fie că e vorba de timpul petrecut în mașină pânăla școală sau grădiniți, fie că vorbim de deplasări mai lungi, călătoriile pot fi oportunități reale de a practica matematica.
Pentru cei mai mici citirea numerelor de pe plăcuțele de înmatriculare sau numărarea mașinilor care trec pe lângă voi sunt activități excelente de invățare și consolidare a cifrelor și a număratului. Cei mai mari pot fi implicați în calcularea costului combustibilului sau calcularea distanțelor de pe hărți. Ca să nu mai vorbim de faptul că așa dispare și plictiseala.
Matematică la cumpărături!
Copil și magazin? Nici gând! Da, știu exact ce părere ai despre această asociere, însă tu ești cea care o poate transforma într-o super ”adventură matematică”.
Dacă piticul tău are până în 6 ani, număratul produselor puse în coș poate fi o activitate care să-l țină în priză, ca să nu mai vorbim de exersatul număratului. De asemenea, îl poți lăsa pe el să citească prețurile. Pentru cei mai mari, cumpărărturile pot pune probleme adevărate, mai ceva ca cele găsite prin manuale. Ii poți oferi lui un buget în care trebuie să se încadreze, și îi poți oferi lui plăcerea de a cântări și de a estima cantitățile necesare.
Matematică la târgurile de la școală!
În majoritatea școlilor au loc târguri tematice. Fie că sunt de toamnă, de Crăciun sau de Paște, cei mici confecționează produse specifice pe care mai apoi le vând în cadrul acestor evenimente. Chiar dacă în primii ani ești tentată să-l însoțești, află că este un moment excelent în care să-și dezvolte spiritul antreprenorial. Iar pentru a face și mai interesant momentul, acasă îl poți ajuta să-și facă un plan de afaceri.
Trocul e matematică!
Deși există unele voci care nu sunt de acord cu răsplătirea în bani a micilor treburi din gospodărie pe care copilul le poate face, trocul acesta are și efecte benefice. Spre exemplu, îi poți face o listă cu treburile pe care le are de făcut într-o săptămână și cu prețul fiecăreia. Banii strânși de copil în săptămâna respectivă îii poate folosi pentru a-și cumpăra ceea ce-și dorește și, bineînțeles, ce vă puneți de acord
Sursă foto:<a href=”https://www.freepik.com/free-photos-vectors/love”>Love photo created by peop