Furia este una din cele mai provocatoare, copleșitoare și neliniștitoare emoții. Ea provine din sentimente de frustrare, tristețe, nemulțumire, iritație și o combinație între toate acestea. Și, deși nu ne-am aștepta ca un copil să treacă prin toate aceste stări, iată că furia nu-i ocolește nici pe cei mici. Tocmai de aceea, ea nu trebuie ignorată, ci mai degrabă manageriată.
Și cum altfel o putem gestiona, dacă nu cu ajutorul câtorva jocuri pentru furie. Sunt simple, la îndemâna oricui și pot fi făcute zilnic, fără prea mari eforturi.
Aceste jocuri pentru furie nu sunt destinate să înlocuiască modul în care îți sprijini copilul în mijlocul unei forme agresive de furie. Ele sunt eficiente pentru a explora furia și a învăța cum să-i facă față.
Bătaia cu perne

Unul din cele mai cunoscute jocuri pentru gestionarea furiei este bătaia cu perne. Cu siguranță v-ați jucat seara, înainte de culcare, însă fără a ști câte beneficii aduce o astfel de activitate. Bătaia cu perne îi face pe copii să se simtă puternici și încrezători, mai ales dacă mama și tata se declară învinși. Este util să stabiliți câteva reguli de bază înainte de a juca, precum să nu te lovești, să nu lovești cu perna la față, și toată lumea să respecte cuvântul „ Stop“.
1, 2, 3, la perete stai

Jocul se poate juca şi în doi, dar este mai distractiv și mai provocator dacă participă mai mulți. Un copil sau un adult stă cu faţa la perete, în timp ce restul participanţilor sunt la 4-5 metri în spatele lui, aliniaţi. Scopul celor aliniați este să ajungă la perete şi să ia locul celui de la perete. Persoana de la perete stă cu faţa la zid şi spune “1, 2, 3 la perete stai!” după care se întoarce spre participanţi. Aceştia trebuie să se deplaseze cât mai repede spre zid atunci când cel de la perete este cu spatele. Dacă acesta vede vreun participant mişcându-se când se întoarce cu faţa de la perete, îl pedepseşte şi-l întoarce înapoi, dându-i diverse ”porunci”: “un pas de uriaş”, “un pas de pitic”, ”un pas de furnică”. Primul care ajunge la perete îi ia locul conducătorului de joc.
De ce este acest joc bun pentru gestionarea furiei? În primul rând, pentru că stabilește reguli clare. În al doilea rând, pentru că reglează limitele și ”forțează” copilul să le respecte, antrenându-i astfel capacitatea de gestionare a nemulțumirilor. Iar în al treilea rând, pentru că oferă momente de alternare a vitezei de mișcare cu unele de relaxare.
Suflăm în lumânări

O modalitate excelentă și simplă de a percepe importanța respirației este compararea ei cu o telecomandă. Când copilul este nervos și agitat, sistemul nervos simpatic se implică și declanșează respirația rapidă și superficială. Ce face respirația profundă? Activează sistemul nervos parasimpatic care ajută la calmarea copilului. Așadar, exercițiile de respirație îl ajută în a gestiona astfel de emoții.
!!! Ne imaginăm că degetele sunt lumânările de pe tort: suflăm tare pentru a le stinge. Pentru asta trebuie să tragem mult aer în piept, după care să-l expirăm. Suflăm toate cele 10 lumânări:)
!!! Ne imaginăm că avem în mână o gogoașă fierbinte și ne e poftă să o mâncăm rapid. Ca să o răcim mai repede trebuie să suflăm cu putere. Tragem aer în piept și expirăm(răcim gogoașa). Repetăm de 3-4 ori, până se răcește gogoașa:)
!!! Ne imaginăm că avem în mână o păpădie. Inspirăm pentru a-i simți mirosul, după care expirăm ușor pentru a-i împrăștia semințele. În timp ce expirăm, ne punem și o dorință
Dacă vă plac ideile noastre de joacă, vă așteptăm pe site, dar și pe grupul nostru de facebook.
Sursă foto: freepik