Învățare prin joacă

Jocuri de matematică pentru 4 ani

Pentru copiii mici există o mulțime de jocuri de matematică prin care pot exersa număratul și recunoașterea cifrelor. Am pus în practică trei astfel de jocuri, inspirate de sărbătorile pascale care se apropie.

În realizarea lor, am îmbinat decorarea ouălor cu număratul și recunoașterea cifrelor. Toate acestea îl ajută pe copil să își dezvolte mai multe abilități importante: trasează contururi, decupează, lipește, face asocieri, numără, învață cifrele.

Jocuri de matematică – Recunoaște cifra și decorează

În acest joc am îmbinat decorarea (lipirea) cu recunoșterea cifrelor.

Materiale de care ai nevoie

  • hârtie colorată
  • autocolante
  • foarfecă
  • cifre de plastic ( dacă nu aveți de la vreun joc, le puteți scrie pe bucățele de hârtie)

Cum se desfășoară jocul

  1. Trasează ovaluri pe hârtie colorată.
  2. Așază în dreptul fiecărui ”ou” câte o cifră.
  3. Pe fiecare ou, copilul lipește atâtea autocolante câte indică cifra.

Decorează, numără, potrivește

Pentru acest joc am urmat primii pași ai celui descris mai sus, dar în plus am tăiat ouăle pe jumătate pentru a fi ulterior potrivite.

Pe jumătățile inferioare scrie cifre. Copilul potrivește jumătățile în funcție de tăietură, apoi lipește numărul corect de stickere.

Sfat – Poți tăia și potrivi jumătățile după culoare, cum am făcut noi sau poți combina nuanțele, pentru a obține ouă colorate.

jocuri de matematica pentru 4 ani

Jocuri de matematică – Umple cuibarele

Pregătește ”cuibare” din forme din hârtie pentru brioșe. În interiorul fiecăruia scrie o cifră. Copilul trebuie să pună numărul corect de ouă în fiecare cuibar.

Cu astfel de activități, matematica devine o joacă, iar procesul de învățare este mult mai atractiv. În plus, aceste jocuri implică copilul încă de la faza de pregătire și îmbină matematica cu alte activități care îi fac placere.

Sursă foto: arhivă personală; Freepik.com

Poate îți place și...

1 Comment

  1. […] plăcut propunerile de mai sus? Descoperă aici și alte jocuri de matematică pentru preșcolari. Ai făcut și tu astfel de activități? Te […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.