despărțirea în silabe
Învățare prin joacă

Jocul silabelor: despărțirea cuvintelor în silabe

Poate te întrebi de ce toată lumea pune accent pe despărțirea cuvintelor în silabe, încă de la grădiniță. Îți dăm un singur motiv: de aici pornește învățarea cititului și a scrisului. Așa că, păstrează-ți câte 5 minute pe zi pentru a te juca de-a despărțitul cuvintelor în silabe.

În acest articol am pregătit cinci variante simple de joc, care îl vor ajuta pe copil să învețe rapid și corect despărțirea cuvintelor în silabe. Sunt activități simple, pe care le puteți face zilnic și  care, cu siguranță, nu-l vor plictisi.

#despărțirea cuvintelor în silabe: batem din palme

Într-o primă fază, copilul trebuie familiarizat cu sunetele care se aud, dar și cu modul în care acestea compun silabele. Astfel că, cea mai simplă și eficientă metodă de a învăța despărțirea cuvintelor în silabe este bătaia din palme. Fiecare silabă este reprezentată de o bătaie de palme. E foarte important ca la început să exersăm cuvintele simple(mama, tata, apa, papa, rața) formate din una, maxim două silabe. La fel de bine puteți sări într-un picior, puteți bate pe genunchi sau la tobă. Important e ca micuțul să coreleze bătăile ritmice cu rostirea sacadată a cuvântului.

#despărțirea cuvintelor în silabe: ne jucăm cu marionetele

Sigur ai prin casă una sau două marionete cu care faceți teatru de păpuși. Ei bine, e timpul să le folosești și pentru a învăța despărțirea cuvintelor în silabe. În primul rând, pentru copil este o joacă atractivă, iar în al doilea rând, el poate vizualiza deschiderea gurii marionetei exact pe silaba rostită. Este o metodă mai eficientă decât cea în care îl pui să-și țină mâna sub bărbie, deoarece ea poate fi pipăită, dar în același timp și văzută.

despărțirea în silabe

#despărțirea cuvintelor în silabe: pipăim silabele. 

Sună interesant, nu? Am descoperit de curând această metodă inedită de a învăța despărțirea cuvintelor în silabe, însă, trebuie să recunosc că a avut mare succes. În primul rând, pentru că am lucrat împreună la fișe, iar în al doilea rând, pentru că am dus mai departe jocul și l-am transformat într-un fel de baba oarba. 

  1. Pe un carton, am găurit cu acul litere care să formeze silabe. 
  2. O să vedeți că pe spatele cartonului se vor forma mici găuri ieșite în relief. Leagă copilul la ochi și pune-l să pipăie cartonu pentru a ghici silaba. Noi ne-am distrat de minune.

#despărțirea cuvintelor în silabe: ne jucăm cu litere magnetice

Literele magnetice sunt extrem de iubite de copii, motiv pentru care  le poți folosi pentru a-l ajuta să despartă în silabe. La început îi formezi tu silabe din literele magnetice, ca să le vadă și să se obișnuiască cu ele. După aceea, vei vedea că îi va fi foarte ușor să compună singur silabe.

#despărțirea cuvintelor în silabe: puzzle cu silabe

Din nou, beneficiile vor fi la dublu, deoarece piesele de puzzle le puteți confecționa împreună. E foarte simplu să tai un carton în două și să scrii pe el diverse silabe. Copilul trebuie să completeze puzzle-ul.

Sursă foto: arhivă personală

https://pixabay.com/ro/photos/moale-jucărie-umplute-de-animale-3408462/

“https://www.freepik.com/free-photos-vectors/bac

Poate îți place și...

Leave a Reply

Your email address will not be published.