Experimente

Experiment: ”inimi plutitoare”

Dacă ești în căutare de activități interesante pentru copil, atunci te afli la locul potrivit. Și asta pentru că azi, îți propunem un experiment captivant: inimi plutitoare.

Cine ar fi zis că poți face minuni cu o cariocă și o cană de apă. Ei bine, acest experiment ”inimi plutitoare” îl va cuceri definitiv pe micuțul tău. Și, mai mult, îl va face să se joace nu doar o dată, ci de mai multe ori. Iar asta se întâmplă deoarece are posibilitatea de a încerca mai multe variațiuni. Nu-i așa că sună interesant?

Materiale necesare pentru experimentul ”inimi plutitoare”

experiment ”inimi plutitoare”
  • carioci rezistente la apă
  • un vas alb sau transparent
  • o cană cu apă

Cum se face experimentul:

  1. Testează cariocile pentru a fi sigur că sunt bune
  2. Desenează inimioare și colorează-le.
  3. Adaugă apa în vasul în care ai desenat inimioarele. E foarte important să torni apa în partea opusă inimioarelor pentru a nu le rupe. de asemenea, nu e musai să umpli vasul cu apă. Pune doar cât să acopere inimioarele.
  4. În câteva secunde, vei vedea cum inimioarele se desprind ușor și încep să plutească în vas. pentru ca experimentul să fie mai interesant, cu un pai, poți sufla ușor inimioarele pentru a pluti sau pentru a le muta dintr-o parte în alta.
  5. Nu te descuraja dacă unele inimioare nu se desprind și nu plutesc. Poți încerca de mai multe ori. Tot ce trebuie să faci este să arunci apa și să ștergi bine vasul astfel încât să fie uscat.

De ce plutesc inimioarele?

Cariocile rezistente la apă conțin o cerneală cu un adeziv puternic care le permite să se lipească de orice suprafață. Cele simple, nu conțin o cantitate prea mare de adezivi, astfel că se pot șterge mai ușor. De asemenea, cerneala din cariocile rezistente la apă este insolubilă, motiv pentru care culoarea nu se combină cu apa. Astfel că, în momentul în care apa întâlnește culoarea pe o suprafață plată, uscată, o forță de flotabilitate acționează asupra adezivului din culoare, ridicând inimioarele și fîcându-le să plutească.

sursă foto: arhivă personală

Poate îți place și...

Leave a Reply

Your email address will not be published.