Știai că poți face ca apa dintr-o farfurie să se ridice într-un pahar fără să o transferi tu? Nu e niciun truc de magie, e știință adevărată.
Experimentul combină elemente de fizică și chimie care-l pot face pe copil să înțeleagă fenomenele lumii ce-l înconjoară. Nu e musai să-i dai explicații complicate. E de ajuns ca micuțul să aibă parte de astfel de experiențe pentru a-și putea explica mai târziu cum anume funcționează aceste fenomene.
Materiale necesare pentru experiment
-o farfurie
-o lumânare
-un pahar cu apă
-un pahar gol
-o brichetă
-colorant alimentar
Atenție! Acest experiment se face numai în prezența și cu ajutorul unui adult
Cum se realizează experimentul cu apa care urcă în pahar
Pasul 1. Aprinde lumânarea și așaz-o pe farfurie
Pasul 2. În paharul cu apă, pune 2, 3 picături de colorant alimentar. Noi am optat pentru culoarea albastră, însă se poate folosi orice culoare. De asemenea, în loc de colorant alimentar, poți folosi acuarele sau tempera.
Pasul 3. Toarnă apa colorată în farfuria cu lumânare. Atenție, apa nu trebuie să treacă peste lumânare.
Pasul 4. Ia paharul gol și întoarce-l peste lumânarea aprinsă. Acum așteaptă să se stingă lumânarea.
Pasul 5. La final, poți vedea cum apa urcă în pahar.


Cum funcționează acest experiment în care apa urcă în pahar?
Acesta este un experiment grozav, care aduce știința în viața copilului. Există două componente principale care provoacă apa să urce în pahar. Vorbim despre o componentă fizică și una chimică. Ele lucrează împreună pentru a realiza experimentul.
Componenta chimică
Arderea lumânării creează o reacție chimică. Flacăra arde atât parafina, cât și oxigenul de sub pahar. Această reacție consumă oxigen, iar ca rezultat, produce apă și dioxid de carbon. Se consumă de două ori mai mult oxigen, decât se produce dioxid de carbon, astfel încât volumul de aer din sticlă scade.
Componenta fizică
Componenta fizică este motivul pentru care nivelul apei din pahar nu crește imediat ce lumânarea este acoperită. Lumânarea încălzește aerul, iar acest lucru face să crească volumul de aer din interiorul paharului. Când lumânarea se stinge(pentru că tot oxigenul este consumat), temperatura scade rapid. Această scădere a temperaturii înseamnă că și volumul scade, ceea ce face ca apa să se ridice pentru a umple acel spațiu. Practic, este vorba de legea lui Charles care spune că raportul dintre volum și temperatură trebuie să rămână același.
Ideea de presiune a aerului poate fi dificil de înțeles pentru un copil. E și normal, având în vedere că nu este ceva ce poate fi văzut clar. Dar, cu toate acestea, copilul poate înțelege că există acolo ceva care-și schimbă dimensiunea. Cu alte cuvinte, se schimbă volumul.
Dacă aerul din interiorul paharului ocupă mai puțin spațiu, este logic ca apa să umple acel spațiu și să înceapă să se ridice în interiorul paharului.
Dacă ți-a plăcut ideea și vrei să vezi întregul experiment filmat, hai pe pagina de instagram unde vei găsi video-ul.
De asemenea, în categoria Experimente găsești și mai multe idei de ”joacă științifică”.
Sursă foto: nejucam.ro