Cutia senzorială este una din cele mai noi ”invenții” în materie de jocuri creative pentru copii. Are ”priză” atât la micuți cât și la părinți și poate fi realizată acasă sau poate fi achiziționată din magazinele de specialitate. În plus, ea este pe placul copiilor de toate vârstele.

Care sunt beneficiile cutiei senzoriale
Jocul senzorial este important pentru copii în aproape toate etapele lor de dezvoltare, deoarece stimulează cu succes simțul.
Această activitate îi oferă copilului posibilitatea de a-și continua explorarea senzorială fără a fi nevoie să meargă la un loc de joacă.
-îi dezvoltă abilitățile lingvistice: își dezvoltă vocabularul pe măsură ce descriu experiența jocului.
-îi dezvoltă abilitățile motorii fine prin manipularea obiectelor mici, a ascunderii lor și a descoperirii.
-îi dezvoltă abilitățile sociale prin învățarea despre împărtășirea, jocul și comunicarea cu ceilalți.
-copilul folosește, de asemenea, abilități utile pentru știință și matematică în măsurarea și învățarea cauzei și efectului în timp ce manipulează materialele senzoriale.
Adesea, copilul care se joacă numai câteva secunde sau minute cu o jucărie, va petrece mult mai mult timp explorând o cutie senzorială. Acest lucru se datorează componentei senzoriale a cutiei. Copilul nu-ți poate spune când nevoile lui senzoriale nu sunt satisfăcute, dar când întâlnește o activitate care umple acel vid, știe imediat ce are de făcut.
Materiale necesare:
- o cutie sau un vas mai mare pe care-l ai prin bucătărie
- orez, boabe de fasole, fâșii de hârtie, făină de mălai, nisip kinetic, etc
- colorant alimentar
- ouă de plastic sau de spumă
- iepurași, puișori, orice alte obiecte specifice sărbătorilor pascale
- pensetă metalică sau de plastic
Idei de joacă:
Pentru bebeluși: bebelușul va fi extrem de încântat să simtă orezul sau boabele de fasole sau orice ai ales pentru cutia senzorială. Cea mai distractivă parte va fi ascunderea obiectelor în cutie și descoperirea lor. Mai poți umple și cutiuțele de la ouăle de ciocolată și să faceți zgomot cu ele.

Pentru preșcolari: deja la această categorie, joaca este mai complexă și micuțul poate inventa o grămadă de jocuri. Poți numerota 5 cutii de ouă și 5 ouă de plastic. Le amesteci prin cutie, iar copilul va trebui să le găsească perechea. De asemenea, poate număra câte obiecte sunt în cutie, câte sunt de același fel sau le poate sorta în funcție de culoare sau mărime.

Pentru școlari: adunarea și scăderea pot fi super distractive dacă sunt exersate într-o cutie senzorială. Scrie câteva exerciți simple pe clasicele bețișoare. Rezultatul corect va corespunde unui obiect din cutia senzorială.

Sursă foto: https://www.instagram.com/p/BgroazyhjNg/
https://littlebinsforlittlehands.com/easter-sensory-bin-hands-play-learning/