Senzorial

Punguțe senzoriale pentru bebeluși și copii mici

S-a dovedit că joaca senzorială are numeroase beneficii în dezvoltarea copiilor și presupune un alt tip de învățare prin joacă. Copilul testează, observă și descoperă diverse texturi, reacții, fenomene, ia decizii și își construiește singur jocul. Totodată, în joaca senzorială, copilul își folosește toate simțurile și își dezvoltă capacitatea de concentrare, motricitatea fină și  grosieră, spiritul de observație și, mai ales, creativitatea.

Dintre jocurile de acest gen, probabil punguțele senzoriale sunt printre preferatele părinților, căci presupun o joacă fără murdărire. Pentru că cel mic nu poate ”gusta” din materialele folosite, aceasta variantă de joacă senzorială este potrivită pentru bebeluși și copii mici. Un alt mare avantaj este că sunt ușor de făcut acasă, iar materialele sunt, de cele mai multe ori, la îndemână.

De ce ai nevoie

Pentru a pregăti punguțe senzoriale, îți trebuiepungi cu sistem de închidere și bandă adezivă lată pentru o bună fixare a lor.

Variantele pentru punguțele senzoriale sunt nenumarate, iar materialele diferă în funcție de tema pe care o alegi. Le poți umple direct cu obiectele dorite sau poți folosi mai întâi o ”bază” care poate fi:

 • apă+ulei
 • ulei
 • gel de duș sau de păr ( colorat sau incolor)
 • spumă de ras
 • gelatină

Înauntru poți pune: nasturi, ochișori mobili, bile de apă, pom poms, paie, scoici, boabe de mazăre sau semințe, litere/cifre din burete, orez și lista poate continua, în funcție de imaginația fiecăruia.

Dacă vrei mai multă culoare , adaugă câteva picături de colorant alimentar, sclipici sau alte elemente decorative.

Pune-le pe podea, pe un perete sau pe o ușă cu geam și fixeaz-le cât mai bine cu bandă adezivă.

Idei de punguțe senzoriale

 1. În natură – gel de păr incolor + flori/frunze
 2. Sub apă – gel de păr + colorant alimentar albastru +sclipici +figurine – animale marine
 3. Combinarea culorilor – gel de păr incolor + colorant alimentar (folosește doar două culori, una în stanga, una în dreapta pentru a vedea cum se combină)

Pinterest.com; https://www.growingajeweledrose.com/2014/02/sun-catcher-sensory-bags.html

 1. Cer înstelat – gel de păr incolor + steluțe+ o coală neagră
 2. Apă și ulei – adaugă colorant alimentar și sclipici (opțional)
 3. Ochișori jucăuși – gel de duș + ochișori mobili + colorant (opțional)

Sursă foto: Pinterest.com

Poate îți place și...

Leave a Reply

Your email address will not be published.