Tips&tricks pentru părinți

Cum îți înveți copilul să taie cu foarfeca

A-l învăța pe copil să taie cu foarfeca este o sarcină foarte complexă. Dar este necesară, mai ales pentru că precede abilitatea de a scrie și de a ține creionul în mână. Altfel spus, tăiatul cu foarfeca joacă un rol esențial în dezvoltarea motricității fine.

cum îl înveți să taie cu foarfeca

De ce este important să știe tăia cu foarfeca


Mișcarea de deschidere și închidere a tăierii cu foarfeca îl ajută pe copil să-și dezvolte mușchii mici ai mâinii. Acești mușchi sunt cruciali pentru ținerea corectă a unui creion, dar și pentru prinderea și manipularea obiectelor.

Tăierea ajută la dezvoltarea coordonării ochi-mână, deoarece copilul ține hârtia cu o mână și taie cu cealaltă, în timp ce urmărește mișcarea foarfecelor cu privirea.

O altă abilitate importantă care se dezvoltă prin tăiere este coordonarea bilaterală. Aceasta presupune utilizarea ambelor mâini în același timp, îndeplinând sarcini diferite. De exemplu, pentru a tăia un pătrat, copilul trebuie și să țină hârtia cu o mână, dar și să o rotească, în timp ce cu cealaltă mână nu doar deschide și închide foarfecele, ci și se mișcă de-a lungul liniei.

Trucuri ce te ajută să-l înveți rapid cum să taie cu foarfeca

  1. Cumpără o foarfecă adecvată vârstei, care să fie portivită pentru mânuța lui. Găsești acum o varietate de modele: să fie colorată, să aibă protecție și să fie ușoară.
  2. Înainte de a începe tăiatul, jucați-vă cu mâinile: scuturați degetele, închideți și deschideți pumnii și cântați la pian.
  3. Pentru început, folosește materiale ușoare, moi, cu care copilul este familiarizat: plastilină, spumă modelatoare, lână.

Facem paste din plastilină

cum îl înveți să taie cu foarfeca

Plastilina este cea mai la îndemână, dar și cel mai bun material pentru exersatul tăiatului cu foarfeca. Așa că, modelați plastilina, după care o tăiați cu foarfeca. Sunt copii care petrec minute întregi delectându-se cu o astfel de ctivitate.

Pregătim mărgele pentru colier

cum îl înveți să taie cu foarfeca

Cum poți transforma o activitate de tăiere cu foarfeca într-una de art&craft? Simplu. Pregătește câteva paie colorate. Tăiați-le în diferite mărimi. La sfârșit, înșirați-le pe o sârmă sau o sfoară colorată.

Îi facem păr marionetei

Poate părea greu pentru început să taie fire de lână, însă activitatea este una amuzantă, mai ales dacă are ca finalitate o marionetă sau păpusă. Firele tăiate le folosiți pentru a-i pune păpușii păr.

sursă foto: www.freepik.com

pinterest.com

Poate îți place și...

Leave a Reply

Your email address will not be published.