Învățare prin joacă

Cum învățăm altfel despre fructe. De încercat acasă sau la grădiniță

Chiar și pentru teme aparent banale, oferă-i copilului o învățare mai complexă, care să includă activități senzoriale, de observare sau de conversație. Interesul lui va fi mai crescut, iar informația, mai bine asimilată. Hai să învățăm altfel despre fructe!

Prin observare directă

Ce altă învățare este mai bună decât aceea prin observare directă a lucrurilor? Alege câteva fructe diferite: măr, kiwi, piersică, portocală, pară etc. Vei avea nevoie de câte 3 fructe din fiecare tip: 3 mere, 3 kiwi etc.

Ce trebuie să faci

  • Pe o tavă, așază pe o linie fructele întregi. Alături, așează același fruct, dar tăiat pe jumătate, astfel încât să îi puteți observa interiorul și sâmburii sau semințele după caz. Pe un al treilea rând paralel cu primele două, așează coaja pentru fiecare fruct în parte.

Cum se desfășoară activitatea

  • Discutați despre fiecare fruct, despre formă, culoare, miez, textură, sâmburi/semințe, și, la final, despre coajă. Dă-i apoi să guste din fiecare fruct în parte. Pe lângă observare și conversație, aceasta este și o activitate senzorială.
invatam altfel despre fructe

Modelăm fructe din plastilină

După ce le-a observat, copilul va fi capabil să redea forma fructelor folosind plastilină. Pentru cei mici, poți folosi o carte cu imagini cu fructe din care să se inspire pentru detalii.

invatam altfel despre fructe

Învățăm altfel despre fructe –

Împărțim pe categorii

Dacă aveți fructe de plastic, vă puteți juca cu ele împărțindu-le în diverse categorii:

  • După gust: fructe dulci -fructe acrișoare
  • În funcție de anotimpul în care apar: fructe de primăvară/vară-fructe de toamnă
  • După culoare: roșii, verzi, galbene etc.
invatam altfel despre fructe

Învățăm altfel despre fructe –

Prin joacă senzorială

Pune într-o cutie de plastic bucăți de diverse fructe, apoi acoperă-le cu orez sau cu mălai. Copilul va trebui să caute și să scoată toate fructele ascunse.

Ghicește fructul

Iată un joc de conversație amuzant ce poate fi jucat oriunde. Gândește-te la un fruct. Cu ajutorul întrebărilor (E dulce? Apare vara? Are seminte? Crește la noi în țară?), copilul trebuie să îl ghicească. Schimbați apoi rolurile.

Toate activitățile de mai sus pot și făcute și cu legume.

Sursă foto: arhivă personală, Pinterest.com

Poate îți place și...

Leave a Reply

Your email address will not be published.