zilele săptămânii
Învățare prin joacă

Cum îl poți învăța zilele săptămânii: ruleta magică

Zilele săptămânii, lunile anului, anotimpurile, tot ce ține de timp, în general, sunt chestiuni abstracte pentru preșcolar. De aceea, învățarea lor e musai să fie asociată cu lucruri cunoscute deja de cel mic: culori, cifre sau diverse desene. Azi, însă, ne-am propus să îți arătam metoda noastră cu care îl poți învăța zilele săptămânii: ruleta magică.

zilele săptămânii
zilele săptămânii

Ca și tehnică, abordarea este destul de simplă. Ceea ce poate părea puțin mai complicat este bricolarea propriu-zisă a ruletei. Dar cum copilul îți va fi partener de nădejde, vă puteți împărți sarcinile.

Astfel, ai nevoie de următoarele materiale:

-un carton

-hârtie colorată

-lipici

-foarfecă

-liniar

-creion

-2 ochi

  1. Cu ajutorul unei farfurii de hârtie sau de plastic, conturează pe carton un cerc. Decupează-l pentru a obține baza.
  2. Cu un creion și cu un liniar, împarte cercul în 8 felii de pizza. 
  3. Fiecărei felii îi atribui o culoare. Noi am decupat hârtie colorată și am lipit pe fiecare felie o culoare diferită. Voi puteți colora feliile cu carioci sau cu acuarele. După aceea, scrie pe fiecare felie o zi din săptămână.
  4. La mijlocul cercului, trebuie să faci o gaură pentru a putea prinde ”limba” ruletei(cadranul). Cadranul se poate face din carton sau dintr-o foaie albă cartonată. Se taie în formă de triunghi și se decupează la mijloc pentru a putea vedea ziua scrisă pe felie.
  5. Se prinde cadranul de cerc cu două piese mici de lego și se decorează după preferințe.
  6. Poți să-i pui ruletei un magnet  pentru a o pune pe frigider. În fiecare dimineață, împreună cu cel mic, mută cadranul în dreptul zilei respective.

Trucuri zilnice pentru a-l învăța zilele săptămânii

Pornind de la această ruletă, se începe învățarea propriu-zisă a zilelor săptămânii. Abia după ce copilul are materialul concret își poate însuși informațiile, și le poate procesa. Așa că, pentru a-l învăța zilele săptămânii e musai ca această activitate să se transforme într-una zilnică. 

În fiecare dimineață, împreună cu cel mic, ia ruleta și mută cadranul în dreptul zilei respective. Vorbește-i despre ziua care tocmai începe: ”Azi este luni și începe o nouă săptămână”, ”Hai să vedem ce culoare are ziua de luni”

Seara, la fel, poți avea o discuție despre ziua care se încheie: ce ați făcut fiecare, cum a fost ziua lui, dar și a ta, cum v-ați simțit. 

Poți plusa cu o poezie sau un cântecel despre ziua respectivă. De asemenea, pe ruletă puteți desena câte ceva pentru a însemna ziua.

Tot acum, îl poți familiariza cu conceptele de azi, ieri, mâine.


Poate îți place și...

Leave a Reply

Your email address will not be published.