Tips&tricks pentru părinți

Jocuri de conversație pe care le putem juca în mașină sau într-o sală de așteptare

În timpul drumurilor lungi cu mașina sau în diverse situații care presupun un timp de așteptare, devine o mare provocare să îi menții copilului o stare plăcută. Dacă nu ai jucării la tine, poți găsi alte metode care să îi capteze celui mic atenția. De exemplu, cu câteva jocuri de conversație foarte haioase. Astfel, timpul trece mai plăcut, fără telefon sau tabletă, însă cu un mare câștig pentru tine și copil.

1. Ghicește personajul

Simplu și foarte amuzant. Părintele se gândește la un personaj, apoi începe să îl descrie. De exemplu: ”Sunt o sirenă, însă îmi doresc foarte mult să trăiesc în lumea oamenilor. Cine sunt eu?” După ce copilul ghicește, rolurile se inversează și e rândul lui să descrie un personaj. Nu îi oferi din prima toate indiciile. Începe cu 2-3 caracteristici. Dacă observi că nu știe, atunci poți să-i mai dai și alte detalii.

2. Continuă rima

Spune un cuvânt și vedeți câte alte cuvinte care să rimeze puteți găsi. De exemplu: soare/floare/culoare.

3. Jocuri de conversație – Ce încape într-o valiză

Alegeți o literă din alfabet. Spuneți, pe rând, cât mai multe obiecte care încep cu acea literă și care ar putea să încapă într-o valiză. De exemplu: P – perie, pensulă, pion, pătură etc.

Happy kids looking out the car window

4. Mijloacele de transport

Pe rând, spune-i copilului: ”pe apă”, ”pe șosea”, ”pe șine”, ”în aer”, ”sub apă”. Pentru fiecare variantă, cel mic trebuie să spună câte un mijloc de transport potrivit . O alternativă ar fi să înlocuiți mijloacele de transport cu animalele – pe pământ, sub pământ, în apă, în aer.

5. Jocuri de conversație -continuă povestea

Un joc foarte amuzant de care nu vă veți plictisi prea curând. Veți construi o poveste împreună astfel: unul dintre voi spune prima frază (de exemplu: ”Acum câțiva ani, am fost într-o drumeție la munte”), celălalt continuă cu altă frază și tot așa alternativ, până construți o poveste.

6. Jocul numerelor

Dacă sunteți trei sau mai multe persoane, încercați acest joc haios. Începe jocul unul dintre voi care va spune: ”Unu”. Ceilalți trebuie să continue și să spună la rând numerele ce urmează- doi, trei, patru. Atenție: nu există o ordine prestabilită și concurenții nu trebuie să se suprapună. Dacă două persoane spun în același timp un număr, jocul se întrerupe și o luați de la capăt.

Acestea și multe alte jocuri asemănătoare sunt ocazii excelente prin care te poți conecta cu copilul și care vă dau prilejul să petreceți timp de calitate împreună și să vă descoperiți. În plus, aceste jocuri de conversație îi dau celui mic șansa să-și dezvolte imaginația, vocabularul și capacitatea de exprimare.

Sursa foto: Car photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

People photo created by katemangostar – www.freepik.com

Poate îți place și...

2 Comments

  1. […] cu jocuri de conversație haioase. Ai aici câteva […]

  2. […] și mai multe idei de joacă în mașină, iată câteva jocuri de conversație super […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.