Ce jocuri putem juca în mașină sau într-o sală de așteptare

În timpul drumurilor lungi cu mașina sau în diverse situații care presupun un anumit timp de așteptare, devine o adevărată provocare să îi menții copilului o stare plăcută. În sitațiile în care nu ai jucării la tine, poți găsi alte metode care să îi capteze celui mic atenția. Iar una dintre cele mai simple și la îndemână variante este jocul de conversație. Iată câteva idei pentru ca timpul să treacă mai plăcut, fără telefon sau tabletă, însă cu un mare câștig atât pentru tine, cât și pentru copil.

1. Ghicește personajul

Simplu și foarte amuzant. Părintele se gândește la un personaj, apoi începe să îl descrie. De exemplu: ”Sunt o sirenă, însă îmi doresc foarte mult să trăiesc în lumea oamenilor. Cine sunt eu?” După ce copilul ghicește, rolurile se inversează și e rândul lui să descrie un personaj. Nu îi oferi din prima toate indiciile. Începe cu 2-3 caracteristici. Dacă observi că nu știe, atunci poți să-i mai dai și alte detalii.

2. Continuă rima

Spune un cuvânt și vedeți câte alte cuvinte care să rimeze puteți găsi. De exemplu: soare/floare/culoare.

3. Ce încape într-o valiză

Alegeți o literă din alfabet. Spuneți, pe rând, cât mai multe obiecte care încep cu acea literă și care ar putea să încapă într-o valiză. De exemplu: P – perie, pensulă, pion, pătură etc.

Happy kids looking out the car window

4. Mijloacele de transport

Pe rând, spune-i copilului: ”pe apă”, ”pe șosea”, ”pe șine”, ”în aer”, ”sub apă”. Pentru fiecare variantă, cel mic trebuie să spună câte un mijloc de transport potrivit . O alternativă ar fi să înlocuiți mijloacele de transport cu animalele – pe pământ, sub pământ, în apă, în aer.

5. Continuă povestea

Un joc foarte amuzant de care nu vă veți plictisi prea curând. Veți construi o poveste împreună astfel: unul dintre voi spune prima frază (de exemplu: ”Acum câțiva ani, am fost într-o drumeție la munte”), celălalt continuă cu altă frază și tot așa alternativ, până construți o poveste.

6. Jocul numerelor

Dacă sunteți trei sau mai multe persoane în mașină sau într-un loc în așteptare, încercați acest joc super haios. Începe jocul unul dintre voi care va spune: ”Unu”. Ceilalți trebuie să continue și să spună la rând numerele ce urmează- doi, trei, patru – însă nu există o ordine prestabilită și concurenții nu trebuie să se suprapună. Dacă două persoane spun în același timp un număr, jocul se întrerupe și o luați de la capăt.

Acestea și multe alte jocuri asemănătoare sunt ocazii excelente prin care te poți conecta cu copilul și care vă dau prilejul să petreceți timp de calitate împreună și să vă descoperiți. În plus, aceste jocuri de conversație îi dau celui mic șansa să-și dezvolte imaginația, vocabularul și capacitatea de exprimare.

Sursa foto: Car photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

People photo created by katemangostar – www.freepik.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *