Astăzi ne-am imaginat că am pășit pe o nouă planetă și am creat o joacă senzorială de mare succes pe masa luminoasă. Tema – ”Călătorie în spațiu”, iar discuțiile și întrebările care s-au născut de aici nu au avut sfârșit. Scena e ușor de pregătit, dar ai nevoie de câteva elemente specifice.

Iată de ce ai nevoie:
- nisip decorativ negru, cu particule strălucitoare (dacă nu ai, îl poți înlocui cu nisip kinetic negru, boabe de cafea, orez brun sau colorat în negru)
- stelute aurii decorative (noi am folosit unele metalice și altele din spumă)
- câteva pietre albastre sau trasnparente
- folie de aluminiu
- un burete
- una sau mai multe bile din spumă
- o rachetă, un cosmonaut și alte jucării/figurine potrivite temei
- scena se poate realiza și pe o masă obișnuită sau într-o cutie de plastic
Călătorie în spațiu – realizarea scenei pas cu pas
Pasul 1 – toarnă pe masă nisipul decorativ ( sau ce ai decis să folosești – cafea, orez, nisip kinetic)
Pasul 2 – pictează bila sau bilele din spumă asemeni unor planete și pune peste culoare puțin sclipici. Înfige bila într-o scobitoare și apoi într-un burete mic. Așază planeta/planetele în scenă.
Pasul 3 – fă câteva ghemotoace din bucăți de folie de aluminiu și așează-le împreună cu stelele și pietrele decorative pe masă.
Pasul 4 – plasează și figurinele sau jucăriile pe care le ai.
Descoperim lumea prin joacă
Din fiecare joacă avem de învățat. La activitățile de acest gen, construirea scenei în sine este o joacă și un prilej de a afla lucruri noi. Alegerea unei temei și încercarea de a reda cât mai bine habitatul sau locul respectiv sunt pentru copil un mijloc minunat de învăța.
Întrebări și iar întrebări

Pentru noi, astfel de activități senzoriale reprezintă mai mult decât o simplă joacă. Așadar, încercăm mereu să le completăm cu lecturi din diverse cărți pe subiectul respectiv. Am citit din ”Enciclopedia pentru copii – Universul”, ”Planete și stele” și din ”Spune-mi cum – Larousse”. Am mai citit încă o dată despre Iuri Gagarin, despre Apollo 11, despre sondele spațiale sau munca astronauților.

Ca lectură de seară va recomand ”Armstrong – Călătoria fantastică a unui șoricel pe Lună”. O poveste minunată cu ilustrații fermecătoare.