Frunzele uscate, conurile, ghindele, castanele pot fi materialele de bază pentru o mulțime de activități senzoriale și jocuri care dezvoltă motricitatea fină, atenția, concentrarea și îndemânarea. Sunt activități cu costuri reduse care pot fi făcute ușor atât acasă, cât și la grădiniță.
1. Observă și sortează

Așază pe o masă sau o tavă mare frunze uscate, conuri, castane, pene, un dovleac, ace de brad și orice alte ”materiale” naturale pe care le găsiți în parc. Lasă-l pe cel mic să le studieze în detaliu, folosind o lupă, să le simtă textura și apoi să le sorteze pe categorii. De la fiecare în parte puteți porni discuții și puteți completa cu informații din cărți despre natură.
2. Tăviță senzorială cu porumb

Pune într-o cutie de plastic boabe de porumb, frunze și conuri. Va fi o variantă bună pentru joacă liberă sau pentru transferul boabelor de porumb dintr-un vas în altul. Își va exersa astfel îndemânarea și atenția.
3. Exersarea motricității fine

Așază pe o masă castane, conuri, bețe, frunze etc. Cu o pensetă de jucărie, un clește sau alt instrument de apucat, roagă-l pe copil să transfere obiectele într-un recipient sau pe altă masă. E un bun exercițiu de atenție, concentrare și coordonare.
3. Activități senzoriale – curățarea porumbului

O altă activitate senzorială care exersează motricitatea fină, dar și răbdarea. Puteți stabili un obiectiv sub forma unui joc: cine curăță primul 5 coceni de porumb.
5. Toamna-ntreagă într-o sticluță

Iată o activitate care va fi foarte apreciată de cei mici. Aveți nevoie de: pietricele, frunze, bucăți mici de lemne, conuri sau castane. Puneți-le într-o sticlă de plastic transparentă, turnați apă, ulei, puțin colorant, glitter sau biluțe de apă. Apoi închideți și agitați sticluța.
Sursă foto: Pinterest.com
[…] pungă pui șablonul cu frunză și-l fixezi și pe el cu bandă […]