Joaca este instrumentul excelent de învățare, inclusiv în ceea ce privește scrisul. Înainte, dar și în timp ce învață tainele scrisului, mâna copilului trebuie antrenată. Astfel, el trebuie să fie capabil să-și controleze mușchii mâinii, să-și dezvolte coordonarea ochi-mână și să aibă o percepție vizuală potrivită. Pentru asta, există câteva activități distractive și antrenante pe care le puteți pune în practică.
Activități pre-scriere: șnuruire

Ai nevoie de hârtie cartonată colorată sau un carton pe care-l poți colora, și de șnur. Decupează hârtia în diverse forme(forme geometrice sau diverse animale), găurește-o cu ajutorul unei șurubelnițe sau a unui perforator de hârtie. Mai departe, copilul trebuie să ”coase” formele.
Activități pre-scriere: modelăm plastilină

Modelajul este activitatea preferată a tuturor copiilor, așa că nu va fi deloc greu să-l atragi într-o astfel de activitate. Puteți modela biluțe, șerpișori, fructe legume, orice vă vine în minte.
Activități pre-scriere: decupăm forme

Nu-ți fie frică să îl lași să folosească foarfeca, mai ales că acum există unele speciale pentru copii, cu vârful rotunjit. Folosirea foarfecei ajută la întărirea mușchilor degetelor și la coordonarea lor. Așa că, pe o foaie cartonată, trasează linii șerpuite sau forme geometrice și lasă-l să se distreze.
Activități pre-scriere: înșiruire

Tot pe foi cartonate, trasează linii șerpuite sau oblice și pune-i copilului la îndemână diverse obiecte pe care să le înșiruiască pe contur. Noi ne-am distrat cu piese de lego și boabe de fasole.

Activități pre-scriere: desenăm pe contur

E o activitate foarte distractivă, mai ales dacă alegi cartonașe cu personajele favorite. Așa că, pe o foaie cartonată, trasează linii și forme punctate pe care copilul trebuie să meargă cu creionul pentru a ajunge la personajul favorit.
Care sunt avantajele acestor activități?
Activitățile de pre-scriere îi ajută pe copii să-și dezvolte memoria vizuală, atenția și abilitatea de a identifica obiecte. În ceea ce privește abilitățile motrice fine, aceste activități au drept scop rafinarea capacității copiilor de a-și mișca degetele și mâinile. Pentru a fi mai preciși, abilitățile motorii fine pot fi împărțite în patru componente principale:
-coordonarea mâini-ochi
-mișcarea individuală a degetelor
-capacitatea de a se opri și a o lua de la capată atunci când este necesar
-dezvoltarea tonusului muscular
Copiii care sunt stimulați la o vârstă fragedă vor mânui mai bine creioanele, pensulele și foarfecele. De exemplu, un copil care se joacă cu plastilină, lucrează la abilitățile sale motrice fine, dar își întărește și degetele și își dezvoltă tonusul muscular. Prin urmare, această activitate este esențială pentru învățarea scrierii.
Nu uita!!!
Nu forța niciodată un copil să facă o activitate!
Faceți activități distractive! Fii un model pentru copil și el te va urma bucuros!
Accentuează procesul și nu rezultatul final!
Integrează exercițiile în rutina zilnică!
Nimic nu este mai important decât să te distrezi!
Sursă foto: https://www.teach-me-mommy.com/no-mess-busy-bag-ideas-for-2-year-olds/
Sursă foto: https://pixabay.com/ro/photos/plastilină-pasiune-cifrele-cifre-2303940/
[…] foarte complexă. Dar este necesară, mai ales pentru că precede abilitatea de a scrie și de a ține creionul în mână. Altfel spus, tăiatul cu foarfeca joacă un rol esențial în dezvoltarea motricității […]