activitati motricitate fina
Învățare prin joacă

Activități pentru dezvoltarea motricității fine(3+)

Nu este un un secret pentru nimeni că motricitatea fină joacă un rol important în dezvoltarea, dar și în succesul copilului la școală. Tocmai de aceea, e important ca această abilitate să fie cât mai bine stimulată încă din grădiniță. Iar pentru asta nu e nevoie de cine știe ce materiale costisitoare sau ceva terapii. Trebuie doar să integrezi în joaca micuțului, câteva activități distractive.

Ne jucăm cu sârma plușată

activități pentru dezvoltarea motricității fine

Într-o primă etapă a dezvoltării motricității fine, e nevoie ca activitățile să se bazeze mai mult pe lucrul cu mâna goală. Cu alte cuvinte, să nu dispună de niciun fel de ustensile. Așa că, soluția pe care ți-o propunem noi e să te folosești de un suport pentru tacâmuri sau o strecurătoare pentru paste. Ce are de făcut copilul? Trebuie să bage sârma plușată prin găurile suportului. Ai grijă ca activitatea să nu dureze mai mult de 15 minute, deoarece atenția la vârste mici se pierde destul de ușor. Important e să repetați activitatea de câteva ori pe săptămână. Ca să nu fie plictisitor, poți schimba materialele.

Activități pentru dezvoltarea motricității fine cu plastilină

Următoarea etapă firească a dezvoltării motricității fine e lucrul cu ustensile. Așa că, te poți folosi de o foarfecă și de plastilină. Lasă-l să frământe bine plastilina, ocazie cu care își va încălzi și degetele. După care, roagă-l să modeleze un șarpe. În funcție de vârsta copilului, dă-i o foarfecă și pune-l să taie bucăți mici de plastilină.

Activități pentru dezvoltarea motricității fine cu puf-puf

Poți înlocui puf-puf-urile cu orice alt material, important e ca micuțul să lucreze cu penseta. La început, această activitate îi va da ceva bătăi de cap, însă după câteva mișcări, cu siguranță îi va plăcea. Tot ce trebuie să facă e să mute puf-puf-urile dintr-un vas în altul, câte unul, cu penseta.

Prindem boabele de fasole

activități pentru dezvoltarea motricității fine

O altă activitate excelentă pentru dezvoltarea motricității fine la copii este aceea de a muta boabele de fasole, orez sau orice altă cereală, dintr-un vas în altul cu lingurița. Atenție, are ”voie” să ia doar un singur bob, la fiecare mutare. Cel mai probabil, activitatea îi va pune la încercarea și răbdarea:).

Batem cuie

activități  pentru dezvoltarea motricității fine

De departe cea mai distractivă activitate va fi aceasta în care va bate ”cuiele” cu ciocanul. Pe lângă plăcerea de a lovi, va mai fi și sunetul puternic, dar și bucuria reușitei. Așa că, spor la treabă!

Lista cu activități pentru dezvoltarea motricității fine rămâne deschisă, așa că așteptăm propunerile tale fie pe mail, fie în comentarii.

Poate îți place și...

Leave a Reply

Your email address will not be published.