Dacă ați decis să ieșiți la un picnic în apropierea unei păduri, profitați de ocazie și jucați-vă folosind numai matrialele naturale din jurul vostru. În plus, ieșirea va fi o excelentă ocazie pentru cel mic să observe pădurea, să afle mai multe despre floră și faună și să învețe să respecte natura.
1. Cel mai amuzant traseu cu obstacole
Fă o plimbare împreună cu cel mic și alegeți o zonă care se poate transforma rapid într-o cursă cu obstacole. Ai în vedere următoarele:
- Traseul trebuie să fie adaptat vârstei copilului și ușor de parcurs de către acesta.
- Cursa voastră poate să cuprindă: săritură peste un buștean, mers pe un trunchi căzut, atingerea unui anumit copac, ocolirea unei tufe, săritură peste un mic pârău… sau orice altă idee care este primită cu încântare de cel mic.
- Dacă o anumită probă e prea grea, adaptați-o din mers.
- Acesta e un joc care întărește încrederea în sine, îl face pe copil mai curajos, mai ambițios, mai perseverent, fiind totodată și o bună modalitate de conectare cu copilul.
2. Joacă în pădure – Creații din materiale naturale

Strangeți pietre, bețe, frunze și faceți orice vă trece prin cap: flori, fețe, personaje, case ori diverse modele. Găsiți un loc neted, de perferat fără iarbă, pentru ca opera voastră să se vadă mai bine. La final, nu uitați să faceți poze, ca să le aveți amintire.
3. Joacă în pădure – Vânătoarea de comori
Ia de acasă o cutie și fă-i copilului o listă cu câteva lucruri pe care trebuie să strângă din pădure: o ghindă, un con, o pană, o bucată de mușchi, o floare etc. E un joc prin care își dezvoltă atenția, concentrarea și spiritul de observație. O altă variantă este să-i faci copilului o lista cu poze, cu lucruri de găsit și observat: o pânză de păianjen, rădăcini de copac, un buștean, o ciupercă etc.
4. Joc de memorie

Adunați câteva obiecte din jurul vostru: o funză, o floare, o bucață de lemn, un con, o piatră sau orice altceva mai găsiți. Așezați-le pe pătură, apoi copilul închide ochii, în timp ce tu ascunzi un obiect. Copilul trebuie să ghicească ce obiect lipsește. Când se plictisește, schimbați jocul de memorie cu ”Ghicește obiectul”: legat la ochi trebuie să ghicească prin pipăit obiectele puse de tine pe pătură.
5. Învățăm despre natură
Alegeți împreună un copac mai gros și studiați-i trunchiul. Pune-i copilului întrebări despre ceea ce observă: are mușchi pe scoarță ori ciuperci la bază, are o scorbură sau un cuib? Studiați copacii căzuți, căutați scorburi, fluturi, gândăcei sau alte insecte, soiuri diferite de ciuperci (atenție, nu le atingeți!) sau flori. Dacă plănuiți o astfel de activitate, nu uitați să luați cu voi o lupă și un binoclu. Și priviți cu atenție totul în jurul vostru. Pădurile sunt minunate!
6. Adunăm și sortăm

Adunați într-o mare grămadă pietre, bețe și frunze de forme și mărimi diferite. Lasă-l apoi pe cel mic să le sorteze pe categorii. E un joc de răbdare și atenție.
7. Joacă în pădure – Construcții din crengi

Dacă găsiți crengi mai lungi și mai scurte, puteți contrui un labirint sau un șotron. Sau chiar un adăpost în forma unui cort indian. Copiii vor fi foarte încântați!
8. Micul colecționar

Puteți aduna câteva plante pentru a face un ierbar, flori pentru a le pune la presat sau vă puteți face o impresinantă colecție de pietre. Dacă găsiți câteva pietre mai mari și mai netede le puteți păstra pentru a le picta.
Jocurile în natură sunt cele mai interesante. Totuși, este important să intervenim cât mai puțin posibil asupra locurilor pe care le vizităm, să păstram curățenia, să lăsăm locul așa cum l-am găsit, chiar dacă ne-am jucat și, foarte important, să nu deranjăm viețuitoarele.
Sursă foto: Pinterest.com, arhivă personală, Annie Spratt on Unsplash. Alte surse: În natură. Jocuri și activități de explorator, de Alice James și Emily Bone.