activități pentru dezvoltarea atenției
Tips&tricks pentru părinți

6 activități pentru dezvoltarea atenției și concentrării la copii(6+)

Astăzi, atenția copiilor tinde să fie din ce în ce mai scăzută. Și asta, din cauza timpului pe care îl petrec online sau folosind un dispozitiv tehnologic precum o tabletă sau un smartphone. Vinovat nu este dispozitivul în sine, ci ceea ce învață din utilizarea lui. Cu alte cuvinte, faptul că ceea ce-și doresc e doar la un click distanță, îi determină să-și piardă puterea de concentrare și atenție. Sună cunoscut, nu? Dacă și copiii voștri sunt într-o astfel de situație, distrați-vă cu aceste activități pentru dezvoltarea atenției.

  1. Activități de construcții. Unele dintre cele mai populare activități pentru dezvoltarea atenției și concentrării la copii sunt jocurile de construcții. Dar nu orice construcții. Cele care solicită cel mai mult atenția și concentrarea sunt cele făcute din cărțile de joc.
  2. Jocuri de memorie. Jocurile de memorie contribuie și ele la dezvoltarea atenției și concentrării. Alegeți un joc de memorie cu forme 3D. Este ceva mai interesant și are și mai multe detalii. De asemenea, puteți să vă folosiți și de o tavă pe care să așezați câteva obiecte. Lasăți copilul să le observe câteva secunde, după care schimbați ceva pe tavă: ori locul obiectelor, ori mai luați sau mai adăugați. Copilul trebuie să spună ce anume s-a schimbat.
  3. Faceți puzzle-uri. Puzzle-urile sunt minunate pentru mintea și dezvoltarea cognitivă a copiilor. Pentru a fi mai precis, puzzle-urile oferă acea oportunitate-cheie pentru ca un copil să-și dezvolte abilitățile motrice fine, coordonarea mâini-ochi, gândirea logică, memoria, concentrarea și atenția.
  4. Activități contracronometru. Pe lângă faptul că sunt benefice în dezvoltarea concentrării, astfel de activități contracronometru sunt și extrem de amuzante pentru copii. Noi am ales 3 astfel de jocuri:

a) Cine spune cele mai multe cuvinte care încep cu A într-un minut.

b) Scrie pe bilețele câteva cuvinte. Pune-le într-un castron. Copilul trebuie să extragă un bilețel și să enumere cuvinte care încep cu literele cuvântului respectiv. Totul trebuie să se întâmple în maxim 2 minute.

c) Cine găsește cele mai multe obiecte din casă care încep cu litera C în 3 minute.

5. Să gătim împreună. Oferă-i copilului o rețetă simplă de biscuiți sau chec. Lasă-l să-și pregătească singur ingredientele și ustensilele. Să cântărească singur și să urmărească pașii necesari pentru a prepara rețeta. O astfel de activitate îl ajută să fie atent la desfăsurarea procesului, să se concentreze și să-și îmbunătățească coordonarea mână-ochi.

6. ”Împăratul tăcerii”. Chiar dacă la prima vedere un astfel de joc nu pare să ajute la dezvoltarea atenției și concentrării, lucrurile stau altfel. Copilul are nevoie de un timp de relaxare, între activități, în care să stea singur, cu gândurile lui. Așa că acest joc, pe care cu siguranță îl știți, îl va ajuta mult.

sursă foto: freepick.com

Poate îți place și...

Leave a Reply

Your email address will not be published.