jocuri memorie
Tips&tricks pentru părinți

5 jocuri distractive pentru o memorie de elefant

Jocurile pentru memorie nu sunt doar pentru cei ”uituci”. Sunt excelente și pentru creierul în dezvoltare al copilului, motiv pentru care îți propunem o serie de jocuri distractive care să-l antreneze în această direcție.

Gândește-te că în această perioadă, creierul copilului muncește din greu. Trebuie să creeze conexiuni și să gestioneze emoții și experiențe noi. Așa că, orice ”ajutor exterior” e bine venit, mai ales dacă jocurile sunt super distractive și se joacă împreună cu părinții. 

Aranjează monedele

Pe o foaie de hârtie, așază în prima fază trei monede diferite. Spune-i copilului să se uite atent la ordinea lor, cam 10 secunde, după care ia monedele de pe foaie. E rândul lui să reproducă ordinea văzută. Dacă vrei să faci și mai dificil jocul, pune mai multe monede.

”Alba-neagra” cu paharele

Aliniază trei pahare de plastic sau de hârtie pe masă, în fața copilului. Pune un obiect mic sub unul din pahare, de preferat un puf-puf sau ceva moale care să nu facă zgomot. În timp ce copilul urmărește cu atenție paharele, tu le schimbi poziția. După ce faci vreo 3-4 mișcări, copilul trebuie să ghicească în care pahar se ascunde obiectul. 

Ce am schimbat?

De departe cel mai distractiv joc, testat, este acesta. Stai față în față cu copilul și roagă-l să se uite bine la tine. După ce te ”scanează”, pune-l să închidă ochii pentru câteva secunde, timp în care tu schimbi ceva la tine. Fie îți scoți un cercel, îți dezlegi un pantof sau îți prinzi părul. Provocarea lui va fi să ghicească ce anume ai schimbat.

Povestim după imagini

Sigur ai ceva cartonașe cu desene prin casă. Folosește-le pentru a-i stimula memoria. Lasa-l să privească imaginea cam 15 secunde, după care pune-o cu fața în jos. Copilul trebuie să alcătuiască o poveste care să cuprindă cât mai multe detalii din imagine. Dacă se blochează, îl poți ajuta punându-i întrebări: ”ce obiect albastru ai văzut?”

Lanț de cuvinte

Pentru acest joc ar fi de preferat să fie toți membrii familiei acasă. Alege un subiect: spre exemplu, mâncarea. Prima persoană spune un cuvânt, a doua spune acel cuvânt plus încă unul propriu, iar a treia persoană le spune pe cele două plus încă unul, și tot așa. Jocul se termină în momentul în care unul dintre jucători nu își mai amintește lanțul de cuvinte.

Pe lângă jocurile pe care le poți improviza cu ce ai prin casă, pe piață găsești o mulțime de jocuri speciale pentru memorie.

sursă foto:http://ommdesign.se/omm-games/#373

pinterest.com

Poate îți place și...

Leave a Reply

Your email address will not be published.